13. Hafta Gebelik

Gebeliğinizin 13. haftasının bitmesi ile ilk trimesteri tamamlamış oldunuz. İlk trimesteri tamamlamış olmak sadece gebelik belirtilerinizin hafifleyeceği anlamına değil gebeliğinizin 3’te 1’ini tamamlamış olduğunuz anlamına da gelmektedir. Gebeliğin 13. haftasında bebeğinizin ses telleri, dişleri ve hatta parmak izi oluşmuştur.

Gebeliğin 13. haftasında ebeveyn adayları genelde bebek beklediklerini haberini etrafları ile paylaşmak isterler. Bu güzel haberi, bir sonraki doktor randevunuzun hemen sonrasında sevdiklerinizle paylaşarak onların da sevincinize ortak olmasını sağlayabilirsiniz.

13. Hafta Gebelik Belirtileri

Gebeliğinizin 13. haftasında gebelik belirtilerinizin değiştiğini fark etmiş olabilirsiniz. Hatta bu dönemde sonunda mide bulantısından kurtulmuş ya da yakında kurtulacak olabilirsiniz. Gün içinde uyuma ihtiyacınız da azalacağı bu dönemde aşağıdaki belirtileri yaşayabilirsiniz:

Damarların belirginleşmesi: Gebelik ile birlikte vücudunuzda kan akışı arttığı için damarlarınız belirgin bir hale gelebilir.

Enerjide artış: İkinci trimester, belirtilerin en az görüldüğü ve en çok enerjik hissedilen dönemdir. 13. haftanızda kendinizi daha enerjik ve eskisi gibi hissediyorsanız yapmak istediğiniz şeyler varsa bu dönem gerçekleştirmek isteyebilirsiniz. İkinci trimesterden önce hissettiğiniz yorgunluk bitmişse düzenli olarak egzersiz yapmaya başlayabilirsiniz. Egzersiz, siz ve bebeğiniz için faydalı olmasının yanı sıra doğumun da daha kolay gerçekleşmesini sağlayacaktır.

Cinsel istekte artış: Gebeliğin 13. haftasında cinsel isteğinizde artış yaşamış olabilirsiniz. Bu dönemde yaşadığınız cinsel ilişkinin ardından hafif kanamalar şeklinde lekelenme görmeniz normaldir. Çünkü hamileyken rahim ağzı çok daha hassas bir hale gelir. Ancak kanama, adet kanamasına benzer bir şekilde çok geliyorsa bir an önce doktorunuzla görüşmelisiniz.

Round ligament ağrısı: 13. haftada rahminiz hızlı bir şekilde genişlemeye devam eder. Bu durumu pelvik kemiklerinizin hemen üstünde hissedebilirsiniz. Rahmin genişlemesinden dolayı karnınızın alt kısmında round ligament denilen bölgede özellikle de ani pozisyon değişimlerinde keskin ağrılar hissetmeniz olasıdır. Çoğu zaman bu ağrılar ciddi bir durumun göstergesi değildir. Ancak ağrı ile beraber ateş, üşüme ya da kanama gibi durumlar görüyorsanız bu durumu doktorunuza bildirmelisiniz.

Göğüslerden süt gelmesi: İkinci trimester ile birlikte bebeğinizi besleyeceğiniz sütten önce kolostrum üretilmeye başlanır. Kolostrumun rengi sarı ya da açık turuncu renkte olup yapısı süte göre daha yoğun ve yapışkandır. Göğüslerinizin büyümesi ile zaman zaman bu sıvının sızdığını fark edebilirsiniz. Kolostrum ile birlikte ağrı ya da rahatsızlık hissetmiyorsanız bu durum hamileliğin normal bir parçasıdır.

Gebeliğinizin 13. haftasındaysanız ve ikiz gebelik yaşıyorsanız hala mideniz bulantısı ve yorgunluk yaşıyor olabilirsiniz. Bunun nedeni ikiz gebelik yaşayan kadınlarda hCG hormonunun daha fazla bulunmasından kaynaklanmaktadır. Mide bulantınız ve kusmanız ciddi seviyedeyse bu konuyu doktorunuza mutlaka haber vermelisiniz. Bulantılar hamileliğinizin doğal bir parçası olarak ortaya çıkıyorsa yemenize ve içmenize dikkat ederek bunların ortadan kaybolmasını beklemelisiniz.

13. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler

13. hafta hamilelikte anne adayındaki değişimler

Gebeliğinizin 13. haftasına geldiğinizde rahminiz oldukça genişlemiştir. Bunun sonucu olarak da hamileliğiniz dışardan belli olmaya başlayabilir. 13. hafta ve sonrasında kiloda artışlar görülmeye başlanır. Doktorunuz, gebelik boyunca almanız gereken kilo miktarının ne olması gerektiği konusunda sizi bilgilendirecektir. Ancak ne kadar kilo almanız gerektiğini merak ediyorsanız Vücut Kitle Endeksi’ne göre belirlenen şu değerlere göz atabilirsiniz:

Zayıf (VKE 18.5 ve altı)

  • Gebelikte toplam almanız gereken kilo 13-18 kg arası olmalıdır.
  • İkinci trimester ve üçüncü trimesterde haftalık olarak almanız gereken kilo 400-500 gr arasında olmalıdır.

Normal (VKE 18.5 ve 24.9 arasında)

  • Gebelikte toplam almanız gereken kilo 11-15 kg olmalıdır.
  • İkinci trimester ve üçüncü trimesterde haftalık olarak almanız gereken kilo 350-450 gr arasında olmalıdır.

Aşırı kilolu (VKE 25 ve 29.9 arasında)

  • Gebelikte toplam almanız gereken kilo 7-11 kg olmalıdır.
  • İkinci trimester ve üçüncü trimesterde haftalık olarak almanız gereken kilo 200-300 gr arasında olmalıdır.

Obez (VKE 30 ve üzeri)

  • Gebelikte toplam almanız gereken kilo 5-9 kg olmalıdır.
  • İkinci trimester ve üçüncü trimesterde haftalık olarak almanız gereken kilo 150-250 gr arasında olmalıdır.

İkiz gebelik yaşıyorsanız:

  • Gebelikte toplam almanız gereken kilo 17-25 kg olmalıdır.
  • İkinci trimester ve üçüncü trimesterde haftalık olarak almanız gereken kilo yaklaşık yarım kilo olmalıdır.

Yukarıda belirlenen kilo miktarları ortalama olan değerleri göstermektedir. Bu nedenle kilo konusunda kendinizi stresli hissetmemeniz önemlidir. Çeşitli besin gruplarını içeren sağlıklı bir beslenme düzenine sahipseniz ve günlük olarak hamile kalmadan önceki halinize göre 300 kalori fazla alıyor ve egzersiz yapıyorsanız endişelenmeniz gereken bir durum bulunmamaktadır.

Gebeliğin 13. Haftasında Yapmanız Gerekenler

Gebeliğinizde sağlıklı bir beslenme düzenine geçmek için hiçbir zaman geç değildir. Beslenme düzeni hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için çok önemli olduğunda vitamin ve mineral açısından zengin ve sağlıklı yağlar içeren bir beslenme düzeni uygulamalısınız. Meyveler antioksidan açısından zengin oldukları için harika atıştırmalıklardır. Ayrıca öğünlerinizde fasulye, yumurta ve yağlı balıklar tüketerek protein ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Gebelikte beslenme düzeninizden şunları çıkarmanız faydalı olacaktır:

  • Cıva miktarı yüksek deniz ürünleri
  • Suşi de dahil olmak üzere çiğ deniz ürünleri
  • Pişmemiş etler
  • Söğüş etler
  • Pastörize edilmemiş gıdalar
  • Yıkanmamış meyve ve sebzeler
  • Çiğ yumurta
  • Kafein ve alkol
  • Bazı bitki çayları

Gebeliğinizin 13. haftası egzersiz yapmak için iyi bir zamandır. Yürüyüş, yüzme, hafif koşu, yoga ve hafif ağırlıklar kaldırmak bu dönemde yapabileceğiniz egzersizlerdendir. 13. haftada bazı egzersizleri karnınızı düşünerek daha değişik formlarda yapmak isteyebilirsiniz. Örneğin, yere sırt üstü yatarak yapacağınız egzersizler rahminizin ağırlığının artması nedeniyle kalbinize giden kanı azaltarak başınızın dönmesine neden olabilir. Bu da bebeğinize giden oksijenin yavaşlamasına neden olur. Bu nedenle sağlığınızı etkileyecek davranışlardan kaçınmalı ve gebelikte hangi hareketlerin güvenli olduğunu doktorunuza sormalısınız.

13. Hafta Gebelik Ultrasonu

13. hafta hamilelikte ultrason görüntüsü

Gebeliğin 13. haftasında ultrason ile bebeğin cinsiyetini tahmin etmek mümkün olabilse de bu dönemde bebeğin genital organlarının hangi cinsiyete ait olduğunu görmek zor olabileceği için doktorunuz, gebeliğin ortalarına yani 18. ile 22. haftaya kadar beklemeyi tercih edebilir. Bu dönemde bebeğin cinsiyeti çok daha açık bir şekilde görülebilecektir.

Gebeliğinizin bu döneminde bebeğinizin kromozom anomalisi yaşama riskini görmek için NIPT isimli DNA testini yaptırmayı seçtiyseniz bebeğinizin cinsiyetini erkenden öğrenme şansınız olabilmektedir.

13 Haftalık Gebelikte HCG Değeri

Kandaki hCG seviyesi hamile kalındıktan 8-11 gün sonra düşük seviyelerde tespit edilebilmektedir. İlk trimesterin sonunda en yüksek seviyelere ulaşan hCG seviyesi, bu aşamadan sonra doğuma kadar gittikçe azalır. Gebeliğin 13 ile 16. haftaları arasında 9.000- 210.000 mIU/ml arasında olmaktadır. Ancak her kadının gebelik süreci farklı geçtiği için bu değerler farklılık gösterebilmektedir.

Gebeliğin 13. Haftasında Bebeğin Büyüklüğü

13. hafta gebelikte bebeğin büyüklüğü

Gebeliğinizin 13. haftasında bebeğiniz bir limon büyüklüğüne ulaşır. 13 haftalık fetüsün uzunluğu yaklaşık 6.6 cm iken ağırlığı ise 23 gram kadardır. Bu dönemde bebeğinizin 3’te 1’ini kafası oluştururken 3’te 2’sini ise vücudu oluşturur.

Gebeliğin 13. Haftasında Kanama

Lekelenme ya da kanama özellikle ilk trimesterde görülebilmekle birlikte aşağıdaki belirtiler düşük olduğunu gösteriyor olabilir:

  • Adet kanaması şeklinde ağır kanama
  • Karında ya da pelvik bölgede ciddi ağrılar
  • Vajinadan gri ya da pembe renkte pıhtı ya da doku gelmesi

Daha önce düşük yaşadıysanız, bununla birlikte kramp ve kanama fark ettiyseniz acilen tıbbi yardım almanız gerekir.

Gebeliğin 13. Haftasında Kasık Ağrısı

Gebelikte rahmin genişlemesi ile kasık ağrıları yaşanması normaldir. Ancak ağrı ile birlikte kanama gözlemliyor ya da başka belirtiler yaşıyorsanız doktorunuza danışmanız gerekir. Gebelikte yaşanan ağrılar sürecin doğal bir parçası olarak ortaya çıkabileceği gibi bazen de düşük ya da acil müdahale gerektiren diğer ciddi durumlara işaret edebildiği için beklenmedik ve şiddetli ağrılar yaşıyorsanız bu durumu acilen doktorunuza bildirmelisiniz.

Leave A Comment