Üstüne Adet Görme Nedir?

Tutunma (İmplantasyon) kanaması, üstüne adet görme olarak da bilinmektedir. Döllenmiş bir yumurta; hamileliğin oluşma sürecini başlatmak için anne adayının rahim ağzına bağlandığı zaman hafif bir lekelenme, az miktarda kanama olur. İşte bu minik kanama “üstüne adet görme” olarak adlandırılır. Hamile kadınlarda daha gebelik oluşurken yaşanan bu durum çok normal olmakla birlikte, birçok kadın o süreçte daha hamilelikte de haberdar olmadığı için, bu kanamanın ne olduğundan tamamen habersizdir. Bazı kadınlar bu minik kanamayı adet kanaması ile karıştırabilir. Ancak tutunma kanaması da denen bu kanama çok hafiftir.

Üstüne adet görme nedir?

Bir kadın, yumurtlama döneminde korumasız cinsel ilişki yaşadıysa ve spermle yumurta karşılaşıp döllenme olduysa, o ay beklenen adet kanamasından hemen önce tutunma, yerleşme kanaması, yani üstüne adet görme olur. Üstüne adet görme gebeliğin çok erken bir işaretidir ve bu işaretten sonra herhangi bir gebelik testinin kadının hamile olduğunu göstermesinden birkaç gün önce yaşanır. Tutunma süreci spermin yumurtayı döllemesi ile başlar ve sperm yumurtayı döllediğinde embriyo oluşur.

Oluşan embriyo, fallop tüpü ile rahme doğru ilerler. Bu süreçte embriyo çoğalarak bir blastokist (hücre kitlesi) haline gelir. Bu da bir dizi hücrenin hepsi bir araya toplanmış halidir. Blastokist, bu yolculukla rahme ulaştığında rahim duvarına tutunmak, yerleşmek ister. Bu şekilde embriyonun rahime yerleşme olayı, “implantasyon”, “tutunma” olarak adlandırılır. Embriyo rahme tutunduktan sonra 9 aylık gebelik süreci tam olarak başlamış olacak. Embriyonun tutunması olan, implantasyon genellikle yumurtanın döllenmesinden yaklaşık 1-2 hafta sonra gerçekleşir. Yani yumurtlamadan yaklaşık bir hafta sonra ve bir sonraki adet döneminin başlamasından bir kaç gün önce tutunma olur.

Üstüne adet görme belirtileri nelerdir?

Üstüne adet görme, kolayca tanımlanabilen, pek çok kişi tarafından bilinen en erken gebelik belirtilerinden birisidir. Kadınların implantasyon kanaması olduğunu anlamalarına yardımcı olabilecek bazı belirtiler bulunmaktadır. İmplantasyon belirtileri genel olarak;

  • Normalden erken kanama olur. Sıklıkla beklenen adet döngüsünden birkaç gün önce tutunma kanaması olur. Ancak her zaman olmayabilir.
  • Normal dışı renkte vajinal akıntı olabilir. Embriyo rahme tutunduğunda pembemsi, çok koyu kahverengi veya siyah renkte olağandışı bir akıntı olabilir.
  • Hafif bir kanama olabilir. Embriyonun rahime yerleşmesinin neden olduğu kanama ve akıntı genellikle en uzun 48 saat olur. Ancak çoğunlukla sadece birkaç saatlik lekelenme, bir nokta ya da akıntı gibi olur.
  • Kramplar yaşanır. Embriyonun rahme yerleşmesi hafif ve geçici kramplara neden olabilir.

Üstüne adet görme, gebeliğin gerçekleştiğinin ilk işaretidir ve bununla birlikte diğer belirtiler de gebeliğe dair işaret olur. Gebeliğin erken dönem belirtileri genel olarak;

  • Hızlı değişen ruh hali,
  • Yorgunluk, halsizlik,
  • Baş dönmesi,
  • Baş ağrısı,
  • Göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet,
  • Mide bulantısı, kusma,
  • Sindirim sistemi sorunları, özellikle de kabızlık,
  • Hassaslaşan koku duyusu,
  • Artan yeme isteği veya yemekten tiksinme,
  • Vücut ısısının artması şeklinde sıralanabilir.

Üstüne adet görme tedavi edilir mi?

Üstüne adet görme, yani implantasyon kanaması gebeliğin normal bir işaretidir ve genellikle tehlikeli, riskli değildir. Bu nedenle de tedavi edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Embriyonun rahime yerleşmesinden kaynaklanan, gebeliğin gerçekleştiğinin işareti olan kanama genellikle tedavi gerektirmeden birkaç gün içinde kendiliğinde geçer. Ancak normal dışı aşırı derecede ağır kanama adet kanaması veya gebelik komplikasyonu olabilir. Doktorlar bu tür bir durumda tampon değil, ped kullanılmasını önerir.

Adet kanaması ve üstüne adet arasında ne fark var?

Hafif adet kanaması ve üstüne adet kanaması pek çok kadın tarafından karıştırılabilir. Ancak ayırt edebilmek için önemli belirtiler bulunur. Bunun için aşağıdaki ayrıntıları takip etmek gerekir.

  • Kanı incelemek gerekir!

Kanın rengi ve dokusu üstüne adet görmede ve normal adet kanamasında farklı olur. Üstüne adet görme durumunda vajinada kan dolaşımı için fazladan zaman olacağı için, adet kanamasının rengi daha koyu renkte, kahverengi gibi olabilir. İmplantasyon kanamasının miktarı genellikle çok azdır ve çoğunlukla 1 günden fazla sürmez. Üstüne adet görme durumunda bazen kadın, birkaç saatlik bir lekelenme yaşayabilir. Bazı kadınlar, birkaç damla şeklinde kan lekesi görür ve başka herhangi bir işaret olmayabilir.

Adet kanaması ise genellikle birkaç gün veya daha fazla sürer, bu süre içinde kanama kırmızı renkte olur, ilk günler çoktur, zamanla azalır. Çoğu kadın, normal adet kanamasının rengi ve miktarını bildiğinden, implantasyon kanamasının farklı göründüğünü zaten fark eder.

  • Zamanlamayı kontrol etmek gerekir!

İmplantasyon kanaması olduğundan şüphe ediliyorsa kadın, en son korumasız cinsel ilişkiye girdiği zamanı hatırlamaya çalışmalıdır. Çünkü üstüne adet görme, döllenmeden, yani korumasız cinsel ilişkiden 6 – 12 gün sonra ve yumurtlamadan yaklaşık bir hafta sonra olur. Bu dönem de çoğu zaman beklenen adet kanaması yaklaştığında veya adetin hemen öncesinde olur. Kadının en son korumasız cinsel ilişkiye girmesinin üzerinden 1 aydan uzun süre geçtiyse, üstüne adet görme riski çok düşüktür. Bu tür bir şeyden şüphe ediliyorsa bunu kesinleştirmek için birkaç gün bekleyip evde hamilelik testi yapmak önerilir. Zira gebelik testleri üstüne adet görme olayından birkaç gün sonra en iyi sonucu verir.

  • Mide bulantısı varsa gebelik olabilir!

Gebeliğin erken belirtilerinden birisi olan sabah bulantılarının olması gebeliğe işarettir. Özellikle sabah saatlerinde olan ilk mide bulantısı; gebeliğin işareti olabilir ve bununla birlikte olan kanama üstüne adet görme olabilir. Mide bulantısı gebelikten kaynaklanıyorsa; et, sarımsak veya evcil hayvanlar gibi belirli gündelik kokulara da hassasiyet vardır.

  • Rahimde kramplar olabilir!

Embriyonun rahme yerleşmesinin neden olduğu belirtilerden birisi de kasık bölgesinde olan kramplardır. Klasik adet dönemi kramplarından daha hafif olan bu kramplar üstüne adet görme ile birlikte ise gebeliğe işaret olabilir.

Yukarıda sıralanan belirtilerin yanında sıradan adet dönemi şikayetleri gibi göğüslerde hassasiyet, duygudurum dalgalanmaları ve beslenme isteklerinde değişiklikler hamilelik veya adet öncesi sendromunun işaretleri olabilir.

Üstüne adet görme komplikasyonları nelerdir?

  • Üstüne adet görme çoğunlukla herhangi bir endişe kaynağı değildir. Embriyonun büyümeye başlaması için rahime yerleştiğini gösteren bir işaret olduğundan önemlidir.
  • Yaşanan kanamanın üstüne adet görme ya da klasik bir adet kanaması olup olmadığı konusunda şüpheler varsa, gebelik testi yapmadan önce kanamanın durması için birkaç gün beklemek önerilir.
  • Eğer hamilelik varsa, hamileliğin herhangi bir döneminde yoğun kanama olması bir komplikasyon işaretidir ve bu tür bir durumda tıbbi yardım almak gerekir.

Üstüne adet görme durumunda ne zaman doktora gidilmelidir?

Gebelik varsa bazı dönemlerde lekelenme şeklinde hafif kanamalar olabilir. Çünkü gebelikteki rutin muayeneler, cinsel ilişki veya vajinal enfeksiyon gibi sorunlar hafif kanama yapabilir. Bu kanamalar genellikle uzun sürmez. Ama yine de gebelikteki her kanama önemsenmeli ve emin olmak için gebeliği takip eden doktora bildirmelidirler.

Yoğun ve fazla miktarda kanama olması durumunda gebelik olsun ya da olmasın tıbbi yardıma ihtiyaç vardır. Adet dönemi krampları veya kan pıhtıları ile ağır veya kalıcı bir kanama varsa çok ciddi sorunlardan şüphe edilerek doktora başvurulmalıdır. Bu bağlamda molar gebelik, dış gebelik, erken bebek kaybı gibi sorunlardan şüphe edilebilir.

Leave A Comment