Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?

Hamile kadınların yaklaşık %80’i, gebeliğin ilk üç aylık döneminde mide bulantısı ve kusma yaşamaktadır. Bazı kadınlar için, bulantılar çok erken başlayabilir. Her 5 kadından 1’i, hamile kaldıktan hemen sonra mide bulantısı yaşamaktadır. Ancak, gebeliğin 5-6.haftalarında mide bulantısı yaşamak daha normaldir. İlk haftalarda mide bulantısı yaşamazsanız, hiç yaşamamanız da mümkün olabilir.

Uyanır uyanmaz mide bulantısını fark edebilirsiniz. Bu bulantılar, genellikle “sabah bulantısı” olarak bilinse de, günün herhangi bir saatinde ya da gece de başlayabilir. Bazı kokular, mide bulantısını arttırabilir. Yorgunluk, daha fazla bulantı hissetmenize neden olabilir. Hamile kalmadan önce midenizi bulandıran şeyler, bugünlerde daha mide bulandırıcı olabilir.

Mide Bulantısı Hangi Ayda Başlar?

Hamilelikte mide bulantısı, kadından kadına ve hamilelikten hamileliğe değişiklik gösterir. Bununla birlikte, çoğu kadın gebeliğin ilk 3 aylık döneminin yarısında, ortalama 6-8. haftalarda bulantı hissetmeye başlar.

6.haftadan önce mide bulantısı çok nadir görülen bir şeydir. Ve genellikle, 14.haftaya kadar başlamadıysa, ondan sonra da başlamaz. Bir istisna olarak; gebeliğin sonlarına doğru, bebeğiniz mide ve bağırsaklarınızı aşağı ittirdiğinden mide bulantısına neden olabilir. Hamileliğin ilk dönemlerinde hissedilen mide bulantısını hafifletmek için kullandığınız stratejilerin çoğu, doğumun yaklaştığı bu dönemde de faydalı olabilir.

Mide bulantısı, ne iyi ne de kötü bir gebelik semptomudur ve gebeliğin sağlıklı olup olmadığı ile ilgisi yoktur. Ancak, bulantılar nedeniyle kilo kaybetmek, karnınızda gelişmekte olan bir bebek için tehlikeli olabilir. Bu nedenle, doğru bir şekilde baş edilmelidir.

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur?

Hamilelikte hissedilen bulantıların, artan HCG ve östrojen hormonu seviyelerine bağlı olduğu düşünülmektedir. Bu hormonlar; , plasenta bebeğinizi beslemeye yetecek kadar büyüyene kadar vücudunuz tarafından yüksek miktarlarda üretilmektedir.

Bir kız çocuğa hamileyseniz ya da çoğul bir gebelik yaşıyorsanız, hamilelik hormonları muhtemelen daha yüksek seviyelerde olacaktır. Sonucunda da, bulantılar daha kötü bir durumda olabilir. Mide bulantılarınız şiddetiyse, sık sık kusabilir ve kendinizi hasta hissedebilirsiniz. Hamilelikte mide bulantılarının en şiddetli biçimi, hamilelik sırasında aşırı kusma anlamına gelen “Hiperemezis gravidarum” dur.

Hiçbir şey yiyip içemiyorsanız ve gün içerisinde birkaç kez kusuyorsanız, bu durumla karşı karşıya olabilirsiniz. Hiperemezis gravidarum, su kaybına ve kilo kaybına neden olabilir. Bu nedenle, mümkün olan en kısa sürede doktorunuzdan yardım istemelisiniz. Mide bulantıları ile baş etmek zor olabilir.

Mide Bulantıları Normal Midir?

Çoğu kadın hamilelikte mide bulantısı yaşıyor olsa da, kadınların yaklaşık %30’unda görülmez ve bu, hiçbir şeyin ters gittiği anlamına gelmez. Bu şanslı yüzdenin içerisindeyseniz, vücudunuz yükselen hormon seviyeleri ile daha iyi başa çıkıyor olabilir. Doktorunuz, hormon seviyelerinizi ve bebeğinizin sağlık durumunu takip edecektir. Doktorunuzun endişelenmesi için herhangi bir neden yoksa, mide bulantısı yaşamayacağınız gerçeğinin tadını çıkarın!

Mide bulantısı, çok yaygın bir hamilelik belirtisidir. Ancak, iyi haber şu ki; sonsuza kadar sürmez ve belirtileri hafifletmek için alabileceğiniz bazı önlemler vardır.

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Geçer?

Çoğu hamile kadın, gebeliğin 16.haftasına geldiğinde kendini çok daha iyi hissetmeye başlar. Sadece, anne adaylarının %10’u hamileliğin geri kalanında da bulantı ve kusma yaşamaya devam eder. Mide bulantılarınız geçmiyorsa, bunu doktorunuza bildirmeniz önerilir.

Zencefil ya da B6 vitamini takviyesi gibi seçenekler, kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. İlk üç aylık dönemde aniden duran bir mide bulantısı varsa, bunu da doktorunuza bildirin. Ancak şunu da unutmayın; bulantılar azalmış olsa da, bu hamileliğinizle ilgili bir sorun olduğu anlamına gelmez. Bazı kadınlar için, mide bulantısı her gün hissedilen bir semptomdur. Diğer kadınlarda, aralıklı olarak görülmektedir.

Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Kadınlar genellikle aşırı kusma ile karşılaşmaz, ancak mide bulantısı nedeniyle rahatsızlık hissedilebilir. Hamilelikte mide bulantısını hafifletmek için aşağıdaki ipuçlarını dikkate alabilirsiniz:

  • Bol bol dinlenin

İyi bir gece uykusu almanız önemlidir. Gün içerisinde kestirmek de işe yarayabilir. Ancak, yemekten hemen sonra uzanmaktan kaçının, bu mide bulantısını arttırabilir. Erken yatın ve erken kalkın ve doktorunuz reçete etmedikçe uyku hapı kullanmaktan kaçının.

  • Doğru beslenin

Yağlı ve baharatlı yiyecekler ve kafein, mide bulantısı riskini arttırır. Küçük porsiyonlar halinde beslenmek, kusma riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Sabahları yataktan kalkmadan önce, biraz tuzlu kraker atıştırmak işe yarayabilir. Kahvaltıda potasyum içeren meyveler tüketmek, mide bulantılarını önlemeye yardımcı olabilir.

  • Yeterli miktarda sıvı alın

Hamilelik boyunca susuz kalmamak önemlidir. Mide bulantısı yaşadığınız bir dönemde, günde 8 bardak su içmek zor görünebilir. Ancak, susuz kalmak mide bulantısını şiddetlendirebilir. Su içerken, içerisine bal ve elma sirkesi eklemek suyu daha lezzetli hale getirebilir.

  • Zencefil ve nane çayı

Zencefil çayı, uzun bir süredir sindirimi rahatlatmak ve karın rahatsızlıklarını azaltmak için kullanılmaktadır. Nane çayı da mideyi rahatlatarak bulantıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

  • Bol ve rahat kıyafetler tercih edin

Dar giysiler, mide bulantısını şiddetlendirebilir.

  • Vitamin takviyeleri

Hamilelikte vitamin takviyeleri, yalnızca doktor kontrolünde alınmalıdır. B6 vitamini takviyesi, mide bulantılarını azaltmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, doktor tarafından reçete edilen demir takviyeleri, bazen mide bulantısına neden olabilir. Doktorunuza danışarak, daha farklı bir form ya da daha düşük bir doz alabilirsiniz.

Ne Zaman Doktora Başvurmalı?

Günde 2-3 defadan daha fazla kusuyorsanız, şiddetli bir kusma durumu olan “hiperemezis gravidarum” ile karşı karşıya olabilirsiniz. Diğer durumlarda, semptomları hafifletmek için çeşitli ilaçlar, yatak istirahati ya da sıvı takviyelerine ihtiyacınız olabilir. Aşağıdaki semptomları yaşıyorsanız, hemen doktorunuza başvurun:

  • Sürekli susuz kalıyorsanız
  • 24 saat boyunca hiçbir yiyecek ya da sıvıyı midenizde tutamıyorsanız
  • Başınız dönüyorsa
  • 1 haftada 1.5 kilo ya da daha fazla veriyorsanız.

Leave A Comment