Anne Karnında Bebeğin Öldüğü Nasıl Anlaşılır?

Hepimiz, çevremizde düşükleri ve ölü doğumları duymuşuzdur ve hamile olduğumuzda asla bunu tecrübe etmemeyi umarız. Ancak gerçek şu ki, her hamilelikte bebeğin doğuma kadar yaşamama şansı vardır. Bunu düşünmek çok zor olsa da, hamile bir kadın genellikle hangi belirtilere dikkat etmesi gerektiğini bilmek ister.

Bebeğinizin öldüğünden şüpheleniyorsanız, doktorunuz kalp atışını kontrol etmek için ultrason muayenesi yapacaktır. Bazen bir anne, bebeğin öldüğü onaylandıktan sonra bile hala onun hareket ettiğini düşünebilir. Bu, annenin pozisyonunu değiştirmesinden kaynaklanabilir. Bu durumda, başka bir ultrason muayenesi daha gerekebilir.

Ölü Doğum Nedir?

Gebeliğin 20.haftası ile doğum arasında bebeğini kaybetmek “ölü doğum” olarak bilinir. 20.haftadan önce gerçekleştiğinde, buna genellikle düşük denir. Ölü doğum, gebelik süresine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılır:

  • Gebeliğin 20-27.haftası arası: Erken dönem ölü doğum
  • Gebeliğin 28- 36. Haftası arası: Geç dönem ölü doğum
  • Gebeliğin 37.haftasından sonra: Ölü doğum

Bir bebeğin anne karnında ölmesinin nedenleri, risk faktörleri ve nasıl başa çıkılacağı hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin!

Anne Karnındaki Bebek Neden Ölür?

  • Gebelik ve doğum komplikasyonları

Bazı koşullar, doğumdan önceki süreçte bebeğiniz için işleri biraz daha riskli hale getirebilir:

  • 42 haftadan uzun süren gebelik
  • Hamilelik sırasında kaza ya da yaralanma

Gebelik ve doğumla ilgili komplikasyonlar, doğum 24.haftadan önce gerçekleştiğinde daha çok ölü doğum nedenidir.

  • Plasenta Sorunları

Plasenta, bebeğe oksijen ve gerekli besinleri sağlar. Böylece, bebeği riske atan her şeye müdahale eder. Plasenta sorunları, tüm ölü doğumların neredeyse ¼’ünden sorumludur. Bu sorunlar arasında kan akışının zayıflaması, iltihaplanma ve enfeksiyonu içerebilir. Plasentanın doğumdan önce rahim duvarından ayrılması da bir diğer neden olabilir.

  • Bebekte Doğum Kusurları ve Diğer Durumlar

Uzmanlara göre, her 10 ölü doğumdan 1 doğum kusurlarına bağlı olarak gerçekleşir. Fetal büyüme geriliği, genetik faktörler, RH uyumsuzluğu ve yapısal kusurlar bu gruba girmektedir. Gebe kalma aşamasında genetik kusurlar söz konusu olabilir. Ciddi doğum kusurları ya da çoklu doğum kusurları, bebeğin hayatta kalmasını imkansız hale getirebilir.

  • Enfeksiyon

Anne, bebek ya da plasentadaki bir enfeksiyon, bebeğin anne karnında ölmesine neden olabilir. Bu durum, daha çok gebeliğin 24.haftasından önce görülmektedir. Bazı enfeksiyonlar; CMV virüsü, Beşinci Hastalık, genital herpes, frengi, göbek kordonu sorunları, toksoplazmoz.

Göbek kordonunun düğümlenmesi ya da sıkışması durumunda, bebeğin yeterli oksijen alması engellenir. Anne karnında bebeğin ölmesinin bir nedeni olan göbek kordonu sıkışması, daha çok hamileliğin ilerleyen dönemlerinde meydana gelmektedir.

  • Anne Sağlığı

Bebeğin rahimde ölmesinin bir nedeni de annenin sağlık durumudur. Daha çok, gebeliğin 2.trimesterinin sonunda ya da 3. trimesterin başında ortaya çıkan preeklampsiye bağlı olarak meydana gelir. Ayrıca; şeker hastalığı, obezite, tiroit problemlerine de bağlı gelişebilir.

  • Açıklanamayan Ölü Doğum

Bu durum, daha çok gebeliğin geç dönemlerinde meydana gelir. Burada, bilinmeyen bir nedeni kabul etmek çok zor olsa da, anne adayının kendini suçlamaması önemlidir.

Ölü Doğum Risk Faktörleri Nelerdir?

Bir bebeğin rahimde ölmesi her annenin başına gelebilir. Ölü doğum riskini arttıran faktörler ise şöyle sıralanabilir:

  • Şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları
  • Obezite
  • 35 yaşından büyük ya da 18 yaşından küçük anne adayı
  • Daha önce ölü doğum geçmişi
  • Gebelikten önce yakın bir dönemde yaşanan bir travma ya da yüksek stres
  • Gebelik süresince sigara, reçeteli ağrı kesiciler ya da yasa dışı ilaçlar kullanmak da riski 2-3 kat arttırabilir.

Anne Karnında Bebeğin Öldüğü Nasıl Anlaşılır?

Erken dönemde, herhangi bir belirti yaşamayabilirsiniz. Bazı belirtiler arasında; vajinada kramp, ağrı ve kanama yer almaktadır. Ayrıca, bir bebeğin hareket etmeyi bırakması da bir işaret olabilir. Gebeliğin ortalama 26.haftasına geldiğinizde, günlük olarak tekmeleri hissetmeye başlarsınız. Tüm bebekler farklı olduğundan, bebeğinizin ne sıklıkla hareket ettiğini hissetmek isteyeceksiniz.

  • Son tarafınıza doğru uzanın.
  • Tekmeleri, içerideki hareketleri ve hatta bebeğinizin kanat çırpışlarını sayın.
  • Bebeğinizin toplam 10 hareketi için kaç dakika geçtiğini sayın.
  • Bunu, her gün aynı zaman diliminde tekrarlayın.

İki saat geçmesine rağmen bebeğiniz toplamda 10 kez hareket etmezse ya da aniden çok daha hareketli olursa, doktorunuzu bilgilendirin.

Ölü Doğum Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz, bebeğinizin kalp atışını kontrol etmek için ultrason muayenesi yapacaktır. Ultrason görüntüleme, bebeğinizin kalbinin atmayı durdurduğunu doğrulayabilir.

Ölü Doğum Sonrası Vücudun İyileşme Süreci

Fiziksel iyileşme süresi bir dizi faktöre bağlıdır. Ancak, ortalama 6-8 hafta sürmektedir. Burada pek çok etken vardır, bu nedenle kendinizi başkalarının deneyimleriyle karşılaştırmamaya çalışın.

Ölü Doğum Sonrası Zihinsel Sağlık

Beklenmedik, önemli bir kayıp yaşadığınızda, üzülme için biraz zamana ihtiyacınız olacaktır. Kederinizin üstesinden gelmenin ne kadar süreceğini bilmek imkansızdır. Kendinizi suçlamamak ve bunu aşmanız gerektiğini bilmeniz önemlidir. Kendinize özel bir tarzda ve sürede yas tutabilirsiniz.

Bu süreçte, eşinizle ve diğer yakınlarınızla duygularınız hakkında konuşun. Duygularınızı not etmek de faydalı olabilir. Başa çıkamıyorsanız, bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Bu süreçte anne adaylarının yaşadığı depresyon belirtileri şöyledir:

  • Hayata karşı ilgi kaybı
  • İştahsızlık
  • Uyku sorunları
  • İlişki zorlukları

Doktorunuza hikayenizi anlatın. Başkalarının neler yaşadığını öğrenmek de faydalı olabilir. Anne- bebek forumlarını ziyaret ederek, ölü doğum yapan diğer annelerin deneyimlerini okuyabilir ve yalnız olmadığınızı görebilirsiniz. Bu, zihinsel olarak iyileşme süresinin kısalmasına da yardımcı olacaktır.

Yeniden Hamile Kalınabilir Mi?

Evet, bir kez ölü doğum yaptıktan sonra yeniden hamile kalabilir ve doğum yapabilirsiniz. Uzmanlar, ölü doğum yapmamış birine göre komplikasyon riski daha yüksek olsa da; ölü doğum yapan bir annenin, ikinci bir ölü doğum riskinin %5’in altında olduğunu belirtmektedir. Doktorunuz, fiziksel olarak ne zaman yeniden hazır olduğunuzu size söyleyecektir.

Leave A Comment